Sunucular ne işe yarar sorusu günümüzde dijital ortamda projelerini gerçekleştirmek isteyenler için önem taşıyor. Dijitalde yer alan teknolojinin en önemli parçalarından birisini oluşturan sunucular temel olarak web sitelerini barındırmak için kullanılıyor. Bunun yanında çeşitli depolama ihtiyaçları için de kullanılabiliyor.
Sunucu Nedir?
Sunucu nedir sorusuna teknik bir bilgisayar şeklinde yanıt vermek mümkündür. Alışılmış bilgisayarlardan farklı olan bu sistemler verilerin kesintisiz şekilde depolanmasını ve işlenebilir olmasını sağlar. Başka bir deyişle dijital alanda web siteleri, mobil uygulamalar ya da depolamaya dair her şey sunucularda barındırılır. Sunucular özel yazılımlar ile birlikte verileri kullanım amacına uygun hale getirir. Temelde her sunucu yapı olarak aynıdır ancak kullanılan yazılımlar ile işlevi değişebilir. Bu kapsamda e-posta sunucusu olabilir veya oyun sunucusu haline gelebilir. Sağlanan bu çok olanaklı yapı dijital anlamda günümüzde pek çok projenin hayata geçmesini sağlıyor.
Sunucuların Önemi Nedir?
Sunucuların önemi dijital dünyanın var olabilmesi için çok büyüktür. Çünkü sunucular web sitelerinin veya uygulamaların verilerinin barındığı depolardır. Verilerin işlenmesi, kaydedilmesi veya istenen yazılımların çalıştırılması için sunucuların kullanılması gerekir. Fiziksel sunucu olmadığında web siteleri olamayacağı gibi banka uygulamalarından çevrimiçi oyunlara kadar pek çok uygulama da var olmazdı.
Sunucular Nerelerde Kullanılır?
Sunucuların kullanım alanları oldukça geniştir. En başta web sitelerinin verilerinin depolanması ve işlenmesi için tercih edilirler. Başka bir deyişle bir web sitesinin hayata geçmesi için sunucu gereklidir. Sitenin çalışmasını sağlayacak veriler sunucuda barındırılacak ve işlenerek sitenin erişilebilir olmasını sağlayacaktır.
Bunun yanında bir ağın yönetilmesi, dosya ya da uygulama paylaşımı gerçekleştirmek, eposta barındırmak, uygulama verilerini depolamak gibi farklı amaçlar için kullanılabilirler.
Sunucular kullanım amaçlarına göre de kendi içinde özelliklere ayrılır. Bunlar; VPS, VDS, Dedicated, Bulut sunucu gibi farklı isimlere ayrılmaktadır. Bu durum da sunucu tercihi yaparken projenize ve kullanım amacınıza uygun olarak tercihte bulunmanızı dikkatli yapmanızı gerekli kılar. Aksi halde sunucunuzdan istediğiniz performansı alamayabilirsiniz. Sunucular yapılarına göre performans, hız, süre, kaynak kullanımı gibi özelliklere ayrılır. Bu noktalara da seçim esnasında dikkat etmelisiniz.