Ana Sayfa Sağlık 9 Temmuz 2021 1 Görüntüleme

Obsesif kompulsif bozukluğun uyarı işaretleri

Tüm insanların takıntıları vardır. Elleri çok yıkamak, konutun kapısının kapalı olup olmadığını daima denetim etmek, odaları aşikâr bir nizamda tutmaya çalışmak… Bu olağan ve hatta insanın tabiatında olan bir şeydir. Lakin bu küçük ya da büyük takıntılar, günlük ömrü ve genel sıhhati etkilemeye başladığında, bu bir obsesif kompulsif bozukluk (OKB) olabilir.

Pekala, hudut nerede? Bir OKB ile kolay bir saplantı yahut takıntıyı nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar, obsesif bir bozukluğa sahip olmanın iki tıp fenomeni deneyimlemek manasına geldiğini açıklıyor:

Birincisi kanılar, hastaya yabancı olan, sahip olmak istemediği ve tekrarlama eğiliminde olan imgeler yahut dürtülerdir. Bu noktada, bu niyetler asla iyi şeylerle ilgili olmaz, her vakit tehdit edici bir içeriği olur ve makûs bir şey olur. Art plan, öbür sık ​​nedenlerin yanı sıra, bulaşma korkusu, nizamı müdafaa muhtaçlığı yahut başka insanlara (genellikle cinsel olarak) saldırma korkusu olabilir.

Fenomenin öteki çeşidi kompulsiyonlardır. Hastanın aklına gelen bu niyet ya da imajları etkisiz hale getirmek için yapmak zorunda hissettiği aksiyonlardır. Etkilenen kişinin zihinsel olarak tekrarladığı bir cümle, kirlenme dehşetiyle el yıkamak yahut bir hastalığa yahut akıl hastalığına yakalanmak üzere şeyler olabilirler.

BİR TAKINTININ PATOLOJİK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Kıymetli olan, herkesin ömür boyunca ve günden güne ortaya giren kanıları yahut rahatsız edici imajları olduğunu anlamaktır. Psikiyatristlerin ne vakit kolay bir takıntı olduğunu ve ne vakit bir bozukluğa dönüştüğünü ayırt etmelerine yardımcı olan iki cins işaret vardır: Neden olduğu rahatsızlık ve geçen mühlet.

Etkilenen kişi şayet obsesyonlarını ve kompulsiyonlarını bırakmaya çalışıyorsa OKB’den şüphelenilebilir. “Şu kapıyı kilitleyip kilitlemediğimi denetim etmek için geri giderdim fakat bir toplantım var ve geç kalacağım” demek iyi bir şeydir. Bir oburu de meskene dönmek ve toplantıya vaktinde gitmenin imkansız olacağını bilerek kapının kapalı olup olmadığını denetim etmektir. Olayların neredeyse yüzde 90’ında kişi bunun saçma bir şey olduğunu bilir.

Öbür hastalara olan şey, bir şeyleri bitirememeleridir. Örneğin, uygunsuz bir şey yazmadıklarını doğrulamak için bir e-postayı tekrar tekrar gözden geçirirler. Sonunda işleri birikir ve bitiremezler. Denetimleri yahut ritüelleri giderek daha karmaşık hale gelir ve bunları yapmamak onlara büyük tasa verir.

İkinci kırmızı bayrak bir evvelkinden kaynaklanır. Etkilenen kişi, bu denetimlerde yahut yıkama üzere ritüel aksiyonlarda hayatının başka alanlarına ziyan verecek halde çok fazla vakit harcamaya başlar. Uzmanlar sonun bir saat olacağı konusunda hemfikir. Bir kişi bu zorlayıcı hareketlere günde bir saatten fazla vakit ayırdığında, bunun bir OKB olduğu düşünülmeye başlanabilir. Bu denetimler, ritüeller, yanlışsız bir fikre sahip olma muhtaçlığı yahut öteki insanlara saldırma korkusu, bir emekçi, bir koca, bir ortak yahut bir baba olarak olağan ömrü maniler.

ÇOCUKLARDA OKB

OKB’nin başlangıç ​​yaşının iki doruğu vardır: Biri 8 ila 12 yaş ortasındaki çocuklukta, başkası ise 18 ila 25 yaş ortasındaki gençlikte. Küçük yaşlarda birinci ikaz işareti çoklukla çocukların sevdikleri şeyleri yapmayı bırakmalarıdır. Zira ritüellerle çok fazla vakit harcarlar. Ayrıyeten okul performanslarının bozulduğu ve ödevlerini teslim etmek için vakitlerinin olmadığı da görülebilir. Yetişkinlerin bunu anlamama eğiliminde olmaları üzere, çocuklar da bunun farkına varmazlar.

Küçüklerin çok yaygın bir belirtisi vardır: Büyülü düşünme, belli bir şeyi yapmazlarsa makûs bir şey olacağı fikridir. Örneğin, “uyumadan çabucak evvel ayakkabılarımı giymezsem annem ölecek” biçiminde niyetler, vakitle patolojik bir takıntıya dönüşebilir. Uzman, ebeveynlere, çocuklarının tekrarlayan davranışlarına yahut fotoğraf yapmak üzere bir şeyi yapmayı seven bir çocuğun, ellerini kirletmek ve yıkamak zorunda kalmamak için artık yapmayı reddetmesine bakmalarını tavsiye ediyor.

10-11 yaşlarından itibaren öteki bir çocuğa cinsel hücumda bulunabilecekleri yahut yakınlarında biriyle bağlantı yaşayabilecekleri kanısı de ortaya çıkabilir. Çoklukla hormonal olarak uyanmaya başladıkları yaşlarda bu gelişir.

Erken teşhis çok kıymetlidir lakin, çok telaşlanmamak da değerlidir. Çocukların bir şeye birkaç defa dokunmak üzere tekrarlayan davranışlar sergilemesi çok yaygındır. Bazen art planda büyülü bir niyet vardır, lakin birçok OKB değildir. Bu davranışlarla karşılaştığınızda yapmanız gereken, onlara sormak ve kendilerini tabir etmeleri için onlara cezalandırıcı olmadan ve küçümsemeden inanç vermektir. Lakin bu davranışlar daha karmaşık hale geliyorsa ve çocuk çok etkileniyorsa, endişeleniyorsa ve ıstırap çekiyorsa o vakit rastgele bir özel müdahaleye muhtaçlığı olup olmadığını görmek için bir uzmanla görüşmeye paha olabilir. Bu nedenle anahtar, çocuğun günlük ömrünü değerli ölçüde değiştiren davranışlarla ilgili olup olmadığıdır.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞUN 10 BELİRTİSİ

Bir dereceye kadar OKB’den muzdarip bir şahısla karşı karşıya olduğumuz konusunda bizi uyarabilecek makul davranış kalıpları ve semptomlar vardır. İşte OKB’nin en yaygın 10 belirtisi:

1. Kompulsif el yıkama

Kompulsif el yıkama yahut el dezenfektanları kullanmak çoklukla OKB’nin bir işaretidir. Kompulsif el yıkama, sıklıkla OKB’den etkilenen insanların bir alt tipi olarak kabul edilir.

Bu daima paklık hareketi, mikrop korkusu tarafından tetiklenir. Fakat bulaşıcı hastalıklara yakalanma yahut birine bulaştırma fobisinden de kaynaklanabilir.

2. Kapsamlı ve çok paklık

OKB’si olan bir öteki insan kategorisi de “temizleyiciler”dir. Basitçe anlaşılabileceği üzere, daima paklık yapan bireylerdir. Mikroplardan yahut kirlilik hissinden kaçınmak için daima her yeri süpürebilir, ovalayabilir ve dezenfekte edebilirler. Temizleme aksiyonu, takıntılı fikirlerini süreksiz olarak yatıştırsa da, kısa müddet sonra, evvelki seferden daha kapsamlı bir biçimde temizleme dürtüsüne geri dönerler.

Günde birkaç saatinizi paklığa ayırıyorsanız, profesyonel yardım almayı düşünmelisiniz. Her şeye karşın ve takıntılı bir formda paklık yapmak ruhsal bir dengesizlik yaşanılabileceğinin bir işareti olsa da, kesinlikle OKB ile temaslı bir işaret değildir. Obsesif paklık anksiyete bozuklukları ile bağlantılı olabilir.

3. Davranışı gözden geçirmek

Gözden geçirme davranışları, kişinin fırının açık olup olmadığını, kapısının açık yahut kapalı olup olmadığını denetim etmek için 3 ila 20 sefer geri dönme gereksinimi duymasından oluşur. OKB ile en sık kontaklı kompulsiyonlardan biridir ve OKB’li şahısların neredeyse yüzde 35’ini tesirler.

Öbür zorlayıcı davranışlarda olduğu üzere mantıksız bir ziyan korkusu yahut sorumsuzluk hisleri üzere bir dizi takıntıya yol açabilir.

Bazen birtakım şeyleri denetim etmemiz olağandır, örneğin gazı açık mı bıraktık yoksa arabayı düzgün kapatmış mıyız üzere. Lakin inceleme günlük hayatı olumsuz etkiliyorsa, örneğin işe geç kalmaya neden oluyorsa, OKB’nin açık bir işareti olabilir.

4. Sayı kalıplarına bağlı kalmak

Obsesif kompulsif nozukluğu olan kimi şahıslar, bulaşık yıkamak yahut merdiven çıkmak üzere günlük işlerini yaparken makul sayı kalıplarına nazaran işler yaparlar yahut zihinsel olarak sayarlar. Bu davranışlar, örneğin 7 sayısının uğurlu sayı olduğuna inanmak üzere batıl inançların yahut mantıksız inançların tezahürleri olabilir ve bu da onları örneğin yaya geçidinden geçerken yalnızca yedi adım atmaya sevk edebilir. Bu tehlikeli olabilir.

Bu işaret tasa verici olabilir. Sayma, kimi durumlarda muhtemelen uygundur. Fakat OKB’si olan bireyler saplantılı bir formda ve olumlu hiçbir şeye katkıda bulunmadığı durumlarda tam aksisini söylerler: Kendilerini tehlikeye atabilirler yahut bu patolojik alışkanlık tarafından kanıları ele geçirilmiş olabilir. Sayılar ve sayma alışkanlığını başlarından çıkaramazlar.

5. Organize isteği

OKB’si olan şahıslar çok derecede organize olabilirler ve mükemmeliyetçiliğe eğilimlidirler. Her şey simetrik olarak yahut harika bir sırayı takip ederek düzenlenmelidir. Bu takıntı bilhassa her şeyi sıhhatsiz bir oranda satın almaya neden olabilir.

Bir şeyleri sipariş etme gereksinimimizin rasyonel olanın ötesine geçtiğini görürseniz yardım istemeniz gerekir. Masamızın iyi organize edilmesini istememiz doğal ve büsbütün mantıklıdır, lakin tüm kurşun kalem ve tükenmez kalemlerin kimi mükemmeliyetçi kriterlere nazaran sipariş edilmesi gerektiğini hissedersek ve bundan tasa duyarsak, bir psikologla konuşmamız gerekebilir.

6. Şiddet korkusu

Hepimiz kendimizi fizikî bütünlüğümüzün azalmasına neden olabilecek tehlikelere maruz bırakmamaya ihtimam gösteriyoruz. Hepimiz az ya da çok şiddet içeren durumlardan ve tehlikelerden kaçıyoruz. Ayrıyeten vakit zaman kaza yapma ihtimalimizi de düşünüyoruz. Bu çeşit olumsuz kanılardan ne kadar kurtulmaya çalışırsak, çeşitli bilimsel araştırmalara nazaran o kadar çok bize gelirler. Lakin bu, bilhassa bu kanıları ortadan kaldırmaya çalışabilen, başarısız olabilen yahut mukadderatçı fikirlerin tekrarlanmasından büyük ölçüde rahatsız olabilen OKB’li beşerler için geçerlidir.

Olumsuz niyetler yalnızca OKB’li insanları etkilemez. Hepimiz onları epeyce sık yaşarız. Fakat OKB’nin işareti, kaza riski nedeniyle otomobile binmemek yahut birilerini gaz sobası kullanma tehlikesi konusunda daima uyarmak üzere muhtemel tehlikelerden kaçınmak için davranışlarda bulunmamızdır.

7. Yıkıcı cinsel kanılar

Şiddet içeren kanılarda olduğu üzere, OKB’si olan bireyler cinsel hususlarda tekrarlayan fikirler yaşayabilirler. Bu kanılar onları rahatsız eder zira ekseriyetle rahatsız edicidir ve büsbütün istenmeyendirler. Örneğin, eşcinsel ilgilere sahip olduklarını hayal edebilirler.

Bu saplantılı fikirler çok üzücü olabilir ve OKB’si olan birinin cinselliğini riske attığını düşündüğü birtakım insanlardan uzaklaşmasına neden olabilir. Bu, profesyonel dayanak almamız gerektiğinin bir işareti olabilir.

8. Romantik takıntı

Bu ruhsal sorun, belirsizlikle baş etmede rahatsızlık olarak yansıyabilir ve birçok ferdî bağlantıyı mahvedebilir.

Ayrılıklar gerilim ve hüzünlü bir durum oluşturur ve herkes bu durumu yaşayabilir. Lakin OKB’nin işareti, bu fikirler zihnimizde biriktiğinde ve çok bir suçluluk, başarısızlık yahut endişe duygusu yarattığında ortaya çıkar.

9. Daima sorma gereksinimi

Daima sorularla tasalarını yatıştırmak için bir arkadaşını kullanan şahıslarda OKB olabilir.

10. Görünüşünden nefret etme

Vücut Dismorfik Bozukluğu (BDB) olan bireyler çoklukla OKB yaşarlar. BDB’li beşerler, bedenlerinin asimetrik, orantısız yahut basitçe nahoş olduğunu düşündükleri birtakım özelliklerine takıntılı bir biçimde takılırlar. Bu obsesif kanılar, Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan şahısların yaşadıklarına epeyce benzeri. Aslında, bunlar çoklukla birbirine bağlı ve birebir anda gerçekleşen bozukluklardır.

Bu, elbette, fiziğinin rastgele bir kısmını sevmeyen birinin BDB yaşadığı manasına gelmez. Lakin BDB’li bireyler OKB’nin özelliklerini geliştirebilir. Bu kelamda fizikî kusurun günlük rutininiz ve ruhsal istikrarınız üzerindeki tesiri kayda paha ise, ruhsal yardım almanız gerekecektir.

Ensonhaber

hack forum hack forumu hack forum gaziantep escort gaziantep escort Shell download cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı saricahali.com.tr beylikdüzü escort bitcoin casino siteleri
evden eve nakliyat şehirler arası nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat
hack forum forum bahis onwin fethiye escort bursa escort deneme bonusu casino siteleri deneme bonusu veren siteler meritking meritking izmit escort adana escort Ataşehir escort ankara escort bostancı escort kadıköy escort slot siteleri casibomcu.bet deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler hack forum hack forum hack forum hack forum hack forum warez script hacking forum loca forum hack forum hack forum hack forum Tarafbet izmir escort