Bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Lideri Jerome Powell’ın açıklamaları ile Türkiye ve Japonya merkez bankalarının toplantıları yakın takipte olacak.
Geçen hafta global piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklarıyla artan belirsizlikler ve koronavirüs salgınında delta varyantına yönelik tedirginlikler öne çıksa da ABD borsalarının rekorlarına devam etmesi dikkati çekti.
Bu hafta Çin’de büyüme başta olmak üzere ağır bilgi gündeminin takip edileceği piyasalarda, Fed Lideri Jerome Powell’ın Senato’da yapacağı sunum ile Japonya ve Türkiye’de merkez bankalarının faiz kararları da yatırımcıların odağına yerleşti.
EURO/DOLAR PARİTESİ
Euro/dolar paritesi ise geçen hafta 1,1781 ile 5 Nisan’dan bu yana en düşük düzeyini görmesinin akabinde perşembe ve cuma toparlayarak 1,1870 düzeyine yükseldi.
BORSA İSTANBUL GEÇEH HAFTA 0,12 PAHALANDI
Yurt içinde, geçen haftanın son süreç gününde hudutlu da olsa alıcılı seyreden Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,39 artarak günü 1.378,28 puandan tamamladı. Endeks haftalık bazda ise 1.370-1400 bandında dalgalı bir seyir izledi ve bir evvelki haftaya nazaran yüzde 0,12 bedel kazandı.
DOLAR/TL ENDEKSİ
Cuma günü yüzde 0,4 düşüşle 8,6631’den kapanış yapan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,6620 düzeyinde süreç görüyor.
TCMB SİYASET FAİZİNİN SABİT KALMASI BEKLENİYOR
TCMB Para Siyaseti Konseyi toplantısına ait AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) yüzde 19’da sabit bırakılacağını varsayım ediyor. Ekonomistler takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise mayısta bir evvelki yılın birebir devrine nazaran yüzde 38,2 artmasını bekliyor.
PİYASALARDA BUGÜN TAKİP EDİLECEK DATALAR:
10.00 Türkiye, haziran ayı konut satış istatistikleri
10.00 Türkiye, mayıs ayı işgücü istatistikleri
Ensonhaber